Šoulet - recept

Kuřecí šoulet podávaný na festivalu židovské kultury Jičínský šoulet


500 g žlutého loupaného hrachu
400 g velkých krup
5 kusů kuřecích stehenních steaků (nakrájených na kousky)
5 cibulí
česnek (několik stroužků - dle chuti)
sůl
pepř
zázvor
sladká (nebo pálivá paprika)

Přes noc namočíme propláchnutý hrách a zvlášť dobře propláchnuté kroupy. Druhý den uvaříme doměkka (každé zvlášť a na začátku varu sbíráme pěnu). Maso obděláme na oleji. Pak přidáme 5 velkých, drobně nakrájených cibulí. O chvilku později přidáme utřený česnek a sůl a přidáme koření: lžičku mletého zázvoru a lžičku mletého pepře a krátce osmahneme, aby se koření rozvonělo. Pak přidáme lžíci sladké nebo pálivé papriky a vzápětí přilijeme vodu nebo vývar a vmícháme hrách a kroupy. Poté dusíme na velmi mírném plameni nebo v mírné troubě. Šoulet je nejlepší, když se trochu rozleží. Je vhodné zabalit ho do peřin a podávat třeba 2 - 3 hodiny po ukončení varu.

Dobrou chuť přeje

Pavlína Kindermannová